IJzerkoekjes bakken, aan de slag!
Benodigdheden:
- Aeolus IJzerkoekjes bakplaat
- Hittebron (gas, elektrisch, inductie, keramisch)
- Plaatmes of een schoon plamuurmes
- Maatlatjes van 6 á 7 mm
- 500 gram IJzerkoekjesmix
- 175 gram roomboter
- 1 ei (geen kleintje, een middelgroot of groot ei)
- Een snufje zout (maximaal 2 gram). Voor zoutloos, gewoon het zout weglaten.
Voor vegan IJzerkoekjes:
- Vervang roomboter door zuiver plantaardige boter
- Vervang het ei door 40 ml sojamelk of desnoods water.
Starten maar!
Doe in een schone kom de zachte roomboter, 1 pakje van 500 gram IJzerkoekjesmix, het ei en een snufje zout en begin met kneden. Als de boter nog niet helemaal op kamertemperatuur is, wordt het deeg in het begin een beetje rul. Blijf doorkneden tot het een samenhangend en soepel deeg is.
Om de smaak goed te laten doortrekken in het deeg kunt u dit eventueel nog een uurtje laten rusten. Bij warm weer in de koelkast. Maar als u wilt kunt u ook meteen doorgaan met uitsteken. De koekjes gaan na het uitsteken immers ook nog terug de koelkast in.
Verdeel het deeg in 2 stukken. Smeer op het werkblad een klein beetje bloem uit. Leg het deeg op het werkblad en druk het voorzichtig plat. Leg het deeg tussen de maatlatjes en rol dit uit tot de deegroller de latjes raakt. Nu is het deeg overal even dik (de maatlatjes of stokjes zorgen ervoor dat het hele stuk deeg overal even dik is, zo’n 6 á 7 mm).
Leg een plaat klaar waarop u de uitgestoken koekjes kunt leggen. Die gaat namelijk erna afgedekt de koelkast in om de koekjes terug te koelen.
Begin met uitsteken van de koekjes en leg ze op de plaat. Uit 500 gram mix haalt u, als de koekjes circa 6 á 7 mm dik zijn, 20 á 21 IJzerkoekjes. Niet snoepen van het deeg tussendoor hè!
De plaat met uitgestoken koekjes gaat nu minimaal een uur terug de koelkast in.
Zodra de bakplaat op temperatuur is, haalt u de uitgestoken koekjes uit de koelkast.
Bak eerst 1 koekje of een restje deeg om te zien of de bakplaat op temperatuur is.
Leg de uitgestoken koekjes op de bakplaat, 2 naast elkaar. Bak beide kanten van de koekjes circa 1 minuut. Draai ze in een soepele beweging om met het plaatmes. Laat de koekjes afkoelen en genieten maar!
Ze zijn het lekkerst als ze afgekoeld zijn. In een afgesloten blikje blijven de koekjes vers. Wilt u ze langer dan een week bewaren, doe ze dan in porties in luchtdichte boterhamzakjes of omwikkeld in huishoudfolie in de koelkast of vries ze in.
Hittebron
- De Aeolus IJzerkoekjesplaat werkt op gas, inductie, keramisch en elektrische kookplaat. Zo’n elektrische kookplaat gebruiken we hier ook. Ze zijn bij diverse winkels te koop voor zo’n 20 á 30 euro. Neem er wel één van minimaal 1500 Watt. Dan heeft u wat reserve vermogen over voor als het nodig is.
- Op gas: gebruik de middenpit op een middelmatig vuur. Ontdek wat de juiste stand is van het gas door eerst 1 koekje te bakken. Per kant bak je het koekje circa 1 minuut. De juiste gasstand onthouden voor de volgende keer. Als een plaat regelmatig op gas is gebruikt, kan deze misschien daarna niet meer op inductie of keramisch worden gebruikt.
- Op inductie / keramisch: als uw toestel 10 standen heeft, start dan eerst eens op stand 4 en kijk of de plaat heet genoeg wordt. Eventueel een standje lager of hoger, maar start niet meteen op een hoge stand. Voor inductie / keramische kooktoestellen zijn er inductiematjes te koop. Hiermee voorkomt u krassen op de glasplaat met gietijzeren pannen of de IJzerkoekjesplaat. Als u geen inductiematje gebruikt, schuif dan niet met de plaat om krassen te voorkomen!
- Met een elektrisch kookplaatje van 1500 Watt: dit plaatje heeft vaak 8 standen middels een draaiknop, dat is ideaal. Meestal volstaat stand 3 tot 4. Een lampje aan de voorzijde gaat aan en zodra de plaat op temperatuur is, gaat dit lampje aan en weer uit en weer aan enzovoort. Dat betekent dat de bakplaat op temperatuur is. Mocht u een kookplaatje hebben met een lager wattage, dan moet de standenknop meestal naar (bijna) maximaal. Even uitproberen dus.
- Gebruik bij een elektrisch kookplaatje altijd een stopcontact met randaarde. Als u een verlengsnoer gebruikt, controleer altijd of dit het elektrisch vermogen aankan. Blijf altijd in de buurt van een werkend kooktoestel en houd kinderen uit de buurt van de hete plaat!
Onderhoud
- Onderhoud bakplaat: na het bakken laat u de bakplaat afkoelen. Met de punt van het plaatmes of een aardappelschilmesje maakt u voorzichtig (!) de groefjes schoon zodat er geen koekresten achterblijven. Veeg met keukenpapier de plaat verder schoon. Vet met keukenpapier en wat zonnebloemolie de plaat weer licht in en berg deze (omwikkeld in een vel bakpapier) op. Nooit in de vaatwasser doen!!! Ook niet na gebruik afspoelen. De plaat wordt en blijft gitzwart, dat is geen probleem.
- Mocht de bakplaat toch roest vertonen: verwijder de roest met een schuurspons of staalwol. Spoel de plaat af met een sopje en droog deze goed af. Vet de plaat vervolgens licht in met zonnebloemolie en laat deze op een hittebron weer even inbakken (niet te heet anders gaat het roken en stinken). Het laagje olie zorgt weer voor een natuurlijke bescherming.